jueves, 19 de mayo de 2011

Diversitat cultural. Etnocentrisme

Etnocentrisme és l'acte d'entendre, jutjar o avaluar un altre grup ètnic i/o cultura i/o grup social d'acord amb els estàndards i valors de la cultura o grup propis. També sol tenir el significat "a priori" de considerar llur grup superior als altres grups. Hi ha qui utilitza altres complements pel terme etnocentrisme i que l'allunyen de la definició que n'és pròpia:
  • "Etnocentrisme religiós": per referir-se al pensament que la pròpia creença religiosa es superior a les altres i, sovint, que les altres són faltes o dolentes.
  • "Etnocentrisme invertit": considerar la pròpia cultura o grup ètnic com a inferior a altres i que resulta un obstacle per a la prosperitat o el desenvolupament personal.
  • Altres: lingüístic, educacional, etnocentrisme temporal o històric.
L'etnocentrisme potser un mecanisme que creï afecte, lleialtat o emocions cap a aquest grup, i se'n destaquen tota mena d'atributs per tal de sentir-se'n orgullós. Però també pot provocar exclusió, sobretot en temps de crisi econòmica es busca la figura del cap de turc, tenir un enemic comú uneix el grup; llavors l'etnocentrisme acostuma a crear estereotips negatius dels altres grups i pot anar acompanyat de racisme i/o xenofòbia, discriminació, prejudicis, segregació. Un posicionament filosòfic a la consideració de "superioritat" en l'etnocentrisme és el relativisme cultural.
Formes d'etnocentrisme són:
  • Eurocentrisme, que fa a la mirada del món a partir de l'experiència europea occidental.

No hay comentarios:

Publicar un comentario